
Cu ajutorul curenților electrici și al matrițelor printate 3D, doctorii au descoperit cum să înmoaie și să remodeleze cartilajele, fără să fie nevoie de vreo incizie. Astfel, întregul proces al operațiilor estetice ar putea deveni mai puțin dureros. Cartilajele care dau forma nasului și a altor trăsături pot fi făcute mai maleabile, după ce o persoană este expusă la un curent electric, spun specialiștii. Dacă acel cartilaj ar fi ținut într-o anumită poziție, în timp ce se întărește la loc, atunci nu ar mai fi nevoie de bisturiu pentru a schimba trăsăturile feței.
Cercetătorii au ajuns la această concluzie aproape din greșeală. În primele stadii ale studiului, unul din oamenii de știință din echipă a încercat să încălzească cartilaje cu un laser infraroşu. Procedura era însă costisitoare și adeseori ajungea să distrugă țesutul pe care îl încălzea. Astfel, laserul a fost înlocuit cu electricitate.
Electricitatea a funcționat… într-un fel. În loc să încălzească cartilajul, aceasta a dezechilibrat ionii încărcați electric care ţin cartilajul tare. Astfel, structura cartilajului s-a înmuiat, permițând remodelarea lui.
Până acum, metoda curentului electric a fost folosită doar pe animale: mai exact, a fost remodelată urechea unui iepuraş. Ar mai putea dura mult până când tehnica să fie folosită și pe oameni.
Ea presupune tot folosirea cartilajului în locul chirurgiei plastice. Cercetătorii au folosit o mostră de cartilaj prelevată de la un pacient, pe care au dezvoltat-o apoi în laborator. Această nouă tehnică ar putea revoluţiona modul în care este practicată chirurgia plastică, permiţând folosirea ţesutului pacienţilor pentru a creşte noul cartilaj.
Procesul dezvoltat de chinezi presupune injectarea cartilajului crescut în laborator în zonele în care trebuie intervenit, avantajul fiind că, în timp, acesta se poate dezvolta în ţesut perfect funcţional.
sursa foto: pixabay.com