
Citeşte şi: Studiu: Poluarea provocată de mașini creşte riscul de AVC şi boli cardiovasculare
Specialiştii fac de ani de zile studii pentru a determina gradul de afectare al creierului celor mici care intră în contact cu diferite substanţe toxice, iar de fiecare dată rezultatele sunt din ce în ce mai alarmante.
De exemplu, o lucrare publicată în 2016 în revista Environmental Health Perspectives, arăta că un copil din 6 are tulburări de comportament sau de dezvoltare a creierului, cum ar fi autism, ADHD, dislexie, coordonare motorie slabă după ce este expus la metale grele, pesticide ori agenți poluanți.
De altfel, şi în 2012 de un profesor de la Harvard vorbea, într-un alt studiu, tot despre expunerea populaţiei la plumb, mercur ori pesticide (cum a fost cazul de la Timişoara) care duce la o scădere a nivelului inteligenţei cu 40 de milioane de puncte ale IQ-ului. Iar aceasta nu este singura consecinţă. Oamenii de ştiinţă au intocmit chiar şi o listă cu 12 substanţe chimice care se află în mediul înconjurător şi sunt folosite la fabricarea diverselor obiecte, de la mobilă, la haine ori jucării. Toate sunt suspectate de apariția tulburării hiperkinetice cu deficit de atenție (THDA) sau a tulburărilor din spectrul autist. Iar copiii sunt cei mai vulnerabili în fața fenomenelor neurotoxice deoarece ei se află în mijlocul unor procese de dezvoltare extrem de complexe.
Citeşte şi: Studiu îngrijorător: numărul persoanelor diagnosticate cu ADHD s-a dublat în ultimii ani
Tumorile cerebrale și leucemia sunt cele mai comune forme de cancer în cazul copiilor și rămân principalele cauze de deces. Iar neurotoxicitatea unei substanţe se poate manifesta imediat după un tratament cu chimioterapie (metodă folosită în tratarea diverselor forme de cancer) sau chiar și la ani distanță de acesta.
Citește și Tumorile cerebrale. Simptome, tipuri de tumori cerebrale şi factori de risc.