Sfecla roșie – beneficii uimitoare pentru sănătate. Tratament pentru afecțiuni extrem de grave

Articole 1 Comentarii
Publicat acum 8 luni
Sfecla roșie – beneficii uimitoare pentru sănătate. Tratament pentru afecțiuni extrem de grave

Sfecla roșie este o sursă excelentă de antioxidanți și de nitrați naturali. Aceștia din urmă stimulează eliberarea oxidului nitric, cu rol de îmbunătățire a circulației sanguine. Sfecla roșie este un depozit natural de vitamine și de microelemente care nu se distrug prin fierbere. De aceea, ea este un eficient leac împotriva unor afecțiuni grave.

Sfecla roșie, leguma extrem de bogată în vitamine

Pe lângă antioxidanți, sfecla roșie este extrem de bogată în vitamine importante pentru buna funcționare a organismului precum: vitaminele A, C, E, B1, B2, B6, acid folic, dar și fibre, magneziu, fier, cupru și fosfor. Dintre toate legumele, sfecla roșie are cea mai mare cantitate de vitamina K.

Sfecla roșie este ușor de digerat și este bogată în apă (peste 90 %). De asemenea, conține zaharuri și fibre. Este bogată în substanțe vegetale care ușurează eliminarea grăsimilor.

Citește și Ce rol au vitaminele în organism și în ce alimente le găsim

Cum consumăm sfecla roșie

Sfecla roșie se poate consuma ca și garnitură, în stare crudă sau coaptă (în acest caz, nu trebuie decojită, pentru a-i păstra calitățile nutritive) sau ca suc obținut prin centrifugare. Poate fi, de asemenea, un ingredient în ciorbele de legume, în timp ce frunzele se pot consuma în salate, crude, opărite sau fierte pe aburi.

Salata preparată din sfeclă o putem combina cu morcovi și ridiche neagră, adăugând suc de lămâie.

Citește și Ce vitamine și minerale îți lipsesc din organism, în funcție de simptome

Ajută la creșterea hemoglobinei

Prin conținutul ei bogat în fier și vitamina C, sfecla roșie favorizează creșterea nivelului de hemoglobină din sânge. Anemia și alte boli grave ale sângelui pot fi ameliorate prin consumul zilnic de sfecla roșie, care contribuie și la întărirea pereților vasculari.

Citește și Analizele medicale anuale. Ce afecțiuni grave pot depista de timpuriu

Este benefică pentru pacienții cu leucemie și cancer

Sfecla roșie consumată în mod regulat previne și tratează leucemia, cancerul pulmonar, colon-rectal și cel gastric datorită faptului ca aceasta este bogată în substanțe antioxidante. Rădăcina de sfecla roșie face minuni în cazul cancerului de prostată sau de sân, precum și în cancerul testicular.

Citește și Cancerul limfatic, o boală mortală, greu de depistat. Cauze, simptome, tratament și prevenție

Previne boala Alzheimer și poate împiedica progresia demenței

Sfecla are în componența sa acid glutamic, un aminoacid care stimulează activitatea sistemului nervos.

Un studiu din 2011 al Universității Wake Forest a scos în evidență faptul că sfecla roșie poate împiedica progresia demenței. Acest lucru este posibil datorită oxidului nitric care crește fluxul de sânge către creier. Nivelul crescut de acid folic pe care îl conțin (aproximativ 75% din doza zilnică recomandată) 2-3 sfecle mari joacă de asemenea un rol important în prevenirea bolii Alzheimer.

Citește și Semnal de alarmă: Jocurile pe calculator pot provoca demență

Scade tensiunea arterială și protejează de bolile cardiovasculare

Bogată în potasiu și în acid folic, sfecla roșie este benefică celor care au probleme de inimă. Sfecla reglează tensiunea arterială și asigură buna funcționare a musculaturii cordului datorită conținutului crescut de potasiu.

Consumul de sfeclă ajuta la dilatarea arterelor și împiedică formarea cheagurilor și depunerea colesterolului pe vasele de sânge. În plus, conținutul crescut de potasiu ajută la întărirea mușchiului inimii.

Citește și La fiecare 30 de minute un român moare din cauza problemelor cardiace. Care sunt principalele boli cardiovasculare şi cum te poti proteja

Detoxifică organismul și întărește imunitatea

Mulțimea de microelemente care se găsesc în sfeclă în cantități apreciabile o transformă într-un mijloc eficient de detoxifiere a organismului și de întărire a imunității. Sfecla roșie contribuie la stabilizarea PH-ului (echilibrul acid-alcalin) din corp, fapt important pentru imunitate, deoarece bacteriile înfloresc atunci când echilibrul PH-ului din organism se strică.

Împotriva simptomelor de gripă și răceală este indicat consumul zilnic a două pahare cu suc de sfeclă roșie.

Citește și 6 fructe care stimulează detoxifierea organismului

Tratament pentru ficatul gras

De secole sfecla roșie este apreciată ca stimulent digestiv și hepatic. Afecțiunile hepatice pot fi ameliorate prin consumul de sfeclă roșie. Astfel ficatul gras (steatoza hepatică), ficatul obosit, ficatul leneș sau chiar în stările infecțioase precum hepatite sfecla roșie ajuta la îmbunătățirea metabolismului celular și prelungește viața celulelor hepatice.

Citește și Detoxifierea ficatului – cura de două săptămâni

Combate constipația

Fiind alcătuită în proporție de 80 % din fibre, sfecla roșie are efecte benefice în cazul problemelor digestive. Pentru cei cu stomac mai sensibil se recomandă ca ea să fie consumată fiartă sau coaptă.

Rădăcina de sfeclă roșie conține polizaharide și fibre care ajută la combaterea constipației. Se poate consuma sfecla roșie crudă sau fiartă amestecată cu hrean și miere.

Citește și Dietă pentru detoxifierea colonului. De ce este important să curăţăm periodic colonul

Crește rezistența la efort

Un studiu recent, realizat de cercetătorii din cadrul Universității de Sport și Științe Medicale din Exeter, Marea Britanie, a descoperit că sucul de sfeclă roșie are proprietăți extraordinare asigurând, printre altele, o rezistență nebănuită a musculaturii în cazul efortului fizic susținut. De asemenea, acesta are efect antiinflamator.

Un tratament excelent pentru sindromul oboselii postvirale, al oboselii cronice, pentru febra glandulară sau pentru recuperarea după o boală istovitoare este amestecul de sucuri din sfeclă, morcovi, măr și țelină.

Pentru efectul său energizant, sucul de sfeclă roșie este recomandat să fie consumat dimineața.

Citește și Cum te recuperezi după efortul fizic. Sfaturi practice ca să-ţi revii rapid după “ora de sport”.

Combate depresia

Cercetări recente au arătat că sfecla roşie are puterea de a controla starea de spirit, grație betainei conţinute, despre care se ştie că relaxează mintea şi ameliorează depresia.

Citește și Suferi de irascibilitate, anxietate sau depresie? Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să ţii problemele sub control

Alte boli ce pot fi combătute cu ajutorul sfeclei roșii
  • Parodontoza
  • Bolile renale, precum infecțiile și calculii renali
  • Tulburări ale glandei tiroide, întrucât conține iod.

Frunzele de sfeclă sunt foarte bune în ameliorarea osteoporozei.

Citește și Primul pas spre bolile glandei tiroide: Cum ştii că ai prea mult sau prea puţin iod în organism

Contraindicații

Sucul de sfeclă nu se bea imediat, ci trebuie lăsat 2-3 ore, ca să se evapore unele substanțe nocive.

Sfecla nu este recomandată diabeticilor, din cauza conținutului ridicat de zaharuri, nici celor care suferă de calculi renali de tip oxalați, deoarece conține acid oxalic, o substanță care tinde să formeze cristale, care se acumulează în aparatul urinar.

Citește și Fructele și legumele de toamnă, o garanție pentru sănătate



Comentarii
Adauga un comentariu

Inchide
GDPR

medicaltv.ro folosește fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru.

Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege termenii de utilizare și politicile noastre.

Sunt de acord Alte optiuni
Cookie-urile de statistică îi ajută pe proprietarii unui site să înţeleagă modul în care vizitatorii interacţionează cu site-urile prin colectarea şi raportarea informaţiilor în mod anonim.
Cookie-urile de marketing sunt utilizate pentru a-i urmări pe utilizatori de la un site la altul. Intenţia este de a afişa anunţuri relevante şi antrenante pentru utilizatorii individuali, aşadar ele sunt foarte valoroase pentru agenţiile de puiblicitate şi părţile terţe care se ocupă de publicitate.
Obligatoriu - nu poate fi deselectat. Cookie-urile necesare ajută la a face un site utilizabil prin activarea funcţiilor de bază, precum navigarea în pagină şi accesul la zonele securizate de pe site. Site-ul nu poate funcţiona corespunzător fără aceste cookie-uri.