SĂNĂTATEA FICATULUI AMENINŢATĂ ÎN FIECARE ZI DE UN STIL DE VIAŢĂ NESĂNĂTOS

Articole 0 Comentarii
Publicat acum 2 luni
SĂNĂTATEA FICATULUI AMENINŢATĂ ÎN FIECARE ZI DE UN STIL DE VIAŢĂ NESĂNĂTOS

Ficatul este organul care filtrează tot ce intră în organism. De aceea, pentru a-l menţine sănătos, trebuie să avem mare grijă la ce mâncăm în fiecare zi. Mai mult, specialiştii au făcut o listă de factori care pot afecta sănătatea ficatului şi pot crește riscul de apariţie al hepatitei.

1. Zahărul

Ficatul folosește un tip de zahăr, numit fructoză, pentru a face grăsime, dar prea mult zahăr rafinat provoacă o acumulare grasă care poate duce la boli hepatice. Unele studii susțin că zahărul poate fi la fel de dăunător pentru ficat ca alcoolul;

2. Băuturile carbogazoase dulci

Cercetările demonstrează că persoanele care consumă multe băuturi răcoritoare sunt mai susceptibile să aibă boli hepatice grase nealcoolice, însă tot aceleaşi studii nu arată şi dacă băuturile au fost cauza principală a declanşării bolilor hepatice sau doar au crescut riscul apariţiei lor;

3. Grăsimile trans

Sunt grăsimi create de om din unele alimente ambalate și produse coapte. O dietă bogată în grăsimi trans vă va îngrășa, ceea ce nu e bine pentru ficatul vostru;

4. Suplimentele din plante

Sunt femei care iau suplimente pe bază de „kava kava”, o plantă cunoscută pentru a ameliora simptomele menopauzei sau ca să le calmeze. Studiile arată că această plantă poate împiedica ficatul să funcționeze corect și ar creşte riscul apariţiei hepatitei și insuficienței hepatice. Unele țări au interzis sau restricționat planta, dar SUA nu. Cel mai bine este să discutați întotdeauna cu medicul de familie înainte de a lua orice fel de suplimente;

5. Prea multă vitamină A

Organismul uman are nevoie de vitamina A, dar e bine să asigurăm doza zilnică necesară din alimente. De aceea sunt de evitat suplimentele care au doze mari de vitamina A şi care pot deveni o problemă pentru ficat;

6. Alcoolul

Medicina de specialitate este plină de studii care arată legătura directă între bolile de ficat şi consumul de alcool. De aceea medicii recomandă un consum cu moderaţie;

7. Kilogramele în plus

Grăsimea suplimentară se poate acumula în celulele hepatice și poate duce la boala hepatică grasă nealcoolică. Afecţiunea poate degenera în ciroză, dar o dietă echilibrată şi exerciţiile fizice pot opri boala;

8. Acetaminofen

Această substanţă se găseşte atât în calmantele pentru durere cât şi în medicamentele împotriva răcelii. Consumată în exces, această substanţă poate afecta sănătatea ficatului.

 

sursa foto: pixabay.com



Adauga un comentariu
Inchide
GDPR

medicaltv.ro folosește fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru.

Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege termenii de utilizare și politicile noastre.

Sunt de acord Alte optiuni
Cookie-urile de statistică îi ajută pe proprietarii unui site să înţeleagă modul în care vizitatorii interacţionează cu site-urile prin colectarea şi raportarea informaţiilor în mod anonim.
Cookie-urile de marketing sunt utilizate pentru a-i urmări pe utilizatori de la un site la altul. Intenţia este de a afişa anunţuri relevante şi antrenante pentru utilizatorii individuali, aşadar ele sunt foarte valoroase pentru agenţiile de puiblicitate şi părţile terţe care se ocupă de publicitate.
Obligatoriu - nu poate fi deselectat. Cookie-urile necesare ajută la a face un site utilizabil prin activarea funcţiilor de bază, precum navigarea în pagină şi accesul la zonele securizate de pe site. Site-ul nu poate funcţiona corespunzător fără aceste cookie-uri.