Parlamentul a decis: mai multe cadre medicale vor primi stimulentul de 2.500 de lei . Care sunt acestea?

2 2

Camera Deputaţilor a modificat, miercuri, 27.05.2020, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 43/2020 și a extins astfel acordarea stimulentului de risc de infectare cu COVID, de 2.500 de lei brut pe lună, și personalului din domeniul asistenţei sociale şi comunitare, din cabinetele medicilor de familie şi laboratoarele de analize.

Deputaţii au introdus un amendament potrivit căruia sumele cheltuite astfel şi destinaţia acestora de la începutul stării de urgenţă la finalul stării de alertă de către toate instituţiile de stat se vor publica pe site-ul instituţiei de către conducătorul acesteia.

Citește și: Vaccinul împotriva Covid-19, realizat la Institutul „Cantacuzino”

De asemenea, deputaţii au decis şi ca stimulentul de risc în cuantum de 2.500 de lei brut, pe lună, să fie acordat şi pentru personalul din domeniul asistenţei sociale şi comunitare, indiferent de forma de organizare a furnizorului de servicii sociale, implicat direct în sprijinirea şi/ sau îngrijirea persoanelor în vârstă, a copiilor, a persoanelor cu dizabilităţi şi a altor grupuri vulnerabile, pe perioada stării de urgenţă, din fondul de salarii al unităţii angajatoare, prin transferuri de la bugetul de stat, de la titlul VI – „Transferuri între unităţi ale administraţiei publice” sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu această destinaţie, prin ordonatorul principal de credite, sau din fonduri europene.

Citește și: Klaus Iohannis :”Vom scădea mult numărul îmbolnăvirilor şi vom face posibilă ridicarea cât mai rapidă a multor restricţii”

Stimulentul de risc acordat nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuţiei asiguratorii pentru muncă.

Pentru furnizorii de servicii sociale privaţi, decontarea stimulentului de risc se face la cerere, prin agenţiile teritoriale ale Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială, prin transferuri de la bugetul de stat, de la titlul VI – „Transferuri între unităţi ale administraţiei publice” sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu această destinaţie, prin ordonatorul principal de credite sau din fonduri europene, conform unei proceduri stabilite prin ordin al ministrului Muncii.

Categoriile de beneficiari ale stimulentului :

 • medicii și asistenții medicali din unitățile școlare care și-au
  desfășurat activitatea prin furnizarea unor servicii de îngrijire, de
  aprovizionare, de îngrijire medicală şi monitorizare a persoanelor aflate
  în carantină.
 • personalul medical, medico-sanitar și auxiliar sanitar din cabinetele medicilor de familie, laboratoarele de analize medicale, laboratoarele de imagistică medicală, ambulatoriile de specialitate,
  farmaciile comunitare, cabinetele stomatologice, furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu Casele de asigurări de sănătate, care au
  activat în timpul stării de urgenţă şi care au avut în evidenţă sau sub tratament pacienţi suspecți sau confirmați cu COVID-19, ori dacă personalul respectiv a fost confirmat cu COVID-19 în urma activității
  desfășurate
 • personalul din domeniul asistenţei socialeşi comunitare, indiferent de forma de organizare a furnizorului de servicii sociale, implicat direct în sprijinirea şi/sau îngrijirea persoanelor în vârstă, a copiilor, a persoanelor cu dizabilităţi şi a altor grupuri vulnerabile, pe perioada stării de urgenţă,

Stimulentul de risc în cuantum de 2.500 de lei, prevăzut de prezenta ordonanță de urgență, se acordă pentru toată perioada stării de urgenţă, instituită prin decret potrivit art. 93 din Constituţia României, republicată.”

Decizia vine după ce președintele României declarase că „pesonalul medical din țară care lucrează cu pacienți infectați cu noul coronavirus vor primi un bonus lunar de 500 de euro„.

 

Citește și: Purtatul măștii și termoscanarea au devenit obiligatorii începând de azi

Redăm mai jos textul integral al legii aprobate de Parlamentul României, în data de 27 mai 2020.

 

L E G E privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgenţă Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articol unic. – Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43 din 6 aprilie 2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgenţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 292 din 7 aprilie 2020, cu modificările ulterioare, cu următoarele modificări şi completări:

1. La articolul 6, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:

”(3) Sumele cheltuite conform alin. (1) și destinația acestora de la începutul stării de urgență la finalul stării de alertă de către toate instituțiile de stat se publică pe site-ul instituției de către conducătorul acesteia.”

2. La articolul 7, după alineatul 4 se introduc trei noi alineate, alineatele (5)-(7), cu următorul cuprins:
ˮ(5) Se aprobă acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut, pe lună, pentru personalul din domeniul asistenţei sociale şi comunitare, indiferent de forma de organizare a furnizorului de servicii sociale, implicat direct în sprijinirea şi/sau îngrijirea persoanelor în vârstă, a copiilor, a persoanelor cu dizabilităţi şi a altor grupuri vulnerabile, pe perioada stării de urgenţă, din fondul de salarii al unităţii angajatoare, prin transferuri de la bugetul de stat, de la titlul VI – ”Transferuri între unităţi ale administraţiei publiceˮ sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu această destinaţie, prin ordonatorul principal de credite, sau din fonduri europene.

(6) Stimulentul de risc acordat conform alin. (5) nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuţiei asiguratorii pentru muncă, reglementată la titlul V ˮContribuţii sociale obligatorii” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
(7) Pentru furnizorii de servicii sociale privaţi, prevăzuţi la alin. (5), decontarea stimulentului de risc se face la cerere, prin agenţiile teritoriale ale Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială, prin transferuri de la bugetul de stat, de la titlul VI – ”Transferuri între unităţi ale administraţiei publiceˮ sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu această destinaţie, prin ordonatorul principal de credite, sau din fonduri europene, conform unei proceduri stabilită prin ordin al ministrului muncii şi protecţiei sociale.”

3. La articolul 8 alineatul (1), după litera f) se introduc două noi litere, literele f1 ) și f2 ), cu următorul cuprins:
„f1) personalul medical, medico-sanitar și auxiliar sanitar din cabinetele medicilor de familie, laboratoarele de analize medicale, laboratoarele de imagistică medicală, ambulatoriile de specialitate, farmaciile comunitare, cabinetele stomatologice, furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu Casele de asigurări de sănătate, care au activat în timpul stării de urgenţă şi care au avut în evidenţă sau sub tratament pacienţi suspecți sau confirmați cu COVID-19, ori dacă personalul respectiv a fost confirmat cu COVID-19 în urma activității desfășurate;

f2) medicii și asistenții medicali din unitățile școlare care și-au desfășurat activitatea prin furnizarea unor servicii de îngrijire, de aprovizionare, de îngrijire medicală şi monitorizare a persoanelor aflate în carantină.”

4. La articolul 8 alineatul (1), litera g) se modifică și va avea următorul cuprins:
„g) personalul de la lit. a) – f2 ) care, în urma desfășurării activității, a fost diagnosticat cu COVID-19.”
5. La articolul 8, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (8), cu următorul cuprins:
„(8) Stimulentul de risc în cuantum de 2.500 de lei, prevăzut de prezenta ordonanță de urgență, se acordă pentru toată perioada stării de urgenţă, instituită prin decret potrivit art. 93 din Constituţia României, republicată.”

 

Sursă: Camera Deputaților

Related Post

There are 2 comments

 1. Avatar

  Stați să ne înțelegem…
  – Adică bonusul NU se acordă integral personalului de pe ambulanțe, care a rămas la datorie 100%, mergând la solicitări din casă în casă pe TOATĂ perioada pandemiei fără NICI O PROTECȚIE ,cel puțin în partea de început, lunile februarie,martie și mare parte din Aprilie; acordând consultații pacienților izolați în cazuri cronice sau în urgențe, monitorizând, resuscitand, tratând și transportând pacienții confirmați sau nu cu Covid, în timp ce medicii de familie cel mai adesea nici nu răspundeau la telefon, iar când răspundeau totuși spuneau invariabil: „chemați ambulanța”..
  – NU se acordă integral personalului UPU care preluau acești pacienți de la Ambulanță, acordând tratament avansat de urgență.
  – NU se acordă integral personalului din spitalele de infecțioase (!!!), care lucrau efectiv cu cazuri suspecte sau confirmate Covid..
  …dar se acordă stomatologilor? Medicilor și asistenților cabinetelor de familie care dădeau rețete TELEFONICĂ , dacă le dădeau și pe alea??
  E noaptea minții prieteni..

  Reply
 2. Avatar
  Fisca Anișoara |

  Domnu Dragos,tot respectul pt cei de pe ambulanță, colegii din spital vreau să îți spun că am fost la serviciu zi de zi cu frica în spate intradevar sa vorbit la telefon s-au scris retete trimis la farmacie consultații în cabinet care au fost necesare respectând măsurile de protecție am avut cazuri confirmate de co vid care au fost în cabinet si nu au recunoscut ca au avut contact cu o altă persoană confirmate și internată nu scuzați fără să fiți în cunoștință de cauză, am sunat sâmbătă, duminică fam. Izolate rapoarte la dsp din timpul meu liber neplătit ,nu toți au consultat la telefon deci vă rog și medicii de familie au fost în prima linie ca au și ei dreptul. Nu discriminati.

  Reply

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GDPR
Alte optiuni
Cookie-urile de statistică îi ajută pe proprietarii unui site să înţeleagă modul în care vizitatorii interacţionează cu site-urile prin colectarea şi raportarea informaţiilor în mod anonim.
Cookie-urile de marketing sunt utilizate pentru a-i urmări pe utilizatori de la un site la altul. Intenţia este de a afişa anunţuri relevante şi antrenante pentru utilizatorii individuali, aşadar ele sunt foarte valoroase pentru agenţiile de puiblicitate şi părţile terţe care se ocupă de publicitate.
Obligatoriu - nu poate fi deselectat. Cookie-urile necesare ajută la a face un site utilizabil prin activarea funcţiilor de bază, precum navigarea în pagină şi accesul la zonele securizate de pe site. Site-ul nu poate funcţiona corespunzător fără aceste cookie-uri.