Mierea de albine sau „aurul dulce”. Top 15 beneficii ale consumului de miere

Articole 0 Comentarii
Publicat acum 4 luni
Mierea de albine sau „aurul dulce”. Top 15 beneficii ale consumului de miere

Mierea este un aliment folosit încă din cele mai vechi timpuri atât ca îndulcitor dar şi pentru  proprietățile sale antibacteriene și antifungice.  Fie că o consumi la micul dejun, fie că o foloseşti pentru creşterea imunităţii, mierea conţine o mulţime de vitamine, enzime, aminoacizi și minerale (calciu, fier, clorură de sodiu, magneziu, fosfat și potasiu), de aceea şi beneficiile pe care le aduce organismului sunt multiple.

S-a demonstrat ştiinţific efectul de conservare al mierii datorită conţinutului său foarte scăzut de apă. Conţinutul de peroxid de hidrogen pe care aceasta îl are face ca mierea să reprezinte o barieră perfectă împotriva infecţiilor, contribuind la vindecarea rapidă a rănilor. Femeile chiar din Antichitate utilizau măşti faciale cu miere pentru a oferi pielii elasticitate şi catifelare.

Citește și PIESE DE PUZZLE, cu Irina Mohora – Mierea, alimentul minune pentru întreg organismul

Care sunt cele mai importante beneficiile consumului de miere de albine.

  1. Antibiotic natural

Mierea nefiltrată conţine propolis, substanţă cunoscută şi sub denumirea de „penicilina” din miere. Propolisul este o substanta cu proprietati antibacteriene, antivirale si antifungice, de aceea mierea poate fi folosită şi în tratarea streptococul auriu şi E.coli.

  1. Tratează ulcerul

Consumul zilnic de miere neprocesată ajută digestia şi stimulează dezvoltarea de bacterii benefice. Conţine probiotice, bifido bacterii şi lactobacili care previn ulcerele gastrice.

Citește și 5 ceaiuri pentru ameliorarea durerilor de stomac și a gastritei

  1. Previne apariţia cancerului

Mierea este bogată în flavonoide care reduc riscul apariţiei cancerului, deşi studiile nu au demosntrat încă la cât de multe tipuri de cancer poate fi benefică utilizarea mierii.

  1. Scade colesterolul

Consumul zilnic de miere are un efect benefic asupra nivelului de compuşi antioxidanţi din organism, iar complexul de vitamine din miere contribuie la scăderea nivelului de colesterol din sânge.

Citește și Cum prepari cătina acasă. Top 3 rețete benefice pentru organism

  1. Inimă mai puterică

Antioxidanţii conţinuţi de miere previn îngustarea arterelor. În funcţie de locul apariţiei, acest lucru poate duce la insuficienţă cardiacă, pierderi de memorie sau la dureri de cap.

  1. Atenuează alergiile

Mierea conține cantități mici de polen, iar dacă organismul este expus la cantități moderate, ea poate declanșa un răspuns imun al organismului care produce anticorpi la polen. Mierea de albine are efecte anti-inflamatorii, motiv pentru care este indicată pentru a reduce simptomele ușoare ale alergiilor sezoniere.

Citește și ALERGIA LA AMBROZIE. CUM ȘI DE CE APARE?

  1. Previne diabetul

Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că înlocuirea zahărului cu miere poate scădea riscul de apariție al diabetului cu aproximativ 70%. Consumul de miere este recomandat și copiilor și adolescenților deoarece ajută la prevenirea diabetului juvenil.

Citește și 10 simptome inițiale ale diabetului

  1. Întreține celulele ficatului

Mierea este un adjuvant natural pentru sistemul digestiv, ajutându-l să asimileze mai repede nutrienții din alimente, tocmai pentru a hrăni celulele hepatice.

  1. Îmbunătăţeşte memoria

Antioxidanţii din miere ajută organismul să lupte împotriva stresului şi îmbunătăţeşte memoria. În plus, calciul conţinut în miere este uşor de ingerat de creier, ceea ce are un efect extrem de benefic asupra funcţionării sale.

Citește și Sănătatea organismului nostru depinde de sănătatea creierului și de gradul de fericire

      10.  Stimuleaza digestia şi metabolismul

Mierea are o influenţă benefică asupra florei intenstinale şi nu irită mucoasa aparatului digestiv. Consumul de miere favorizează tranzitul intestinal şi ajută la eliminarea promptă a toxinelor din organism şi chiar ajută la menţinerea greutăţii.

Citește și Cele mai bune remedii pentru refluxul gastroesofagian

      11. Pevine apariția afecțiunilor osoase

Mierea ajută organismul să sintetizeze hormonii estrogeni de care este nevoie pentru fixarea calciului în oase, de aceea consumul de miere este recomandat în prevenirea osteoporozei.

Citește și Vitamină D, responsabilă pentru fracturile de șold

  1. Proprietăţi antiinflamatorii

Mierea are proprietăţi antiinflamatorii recunoscute în industria cosmeticelor, calmează  iritaţiile pielii şi este recomandată în tratamentul psoriazisului, al eczemelor sau al dermatitelor seboreice ale scalpului. Antioxidanţii din miere curăţă tenul, iar capacitatea ei cicatrizantă vindecă mai rapid rănile şi arsurile.

Citește și Te confrunți cu mătreață sau leziuni cutanate care se vindecă mai greu? Ai putea avea dermatită seboreică

        13. Menţine echilibrul endocrin

Mierea contribuie la reglarea activităţii principalelor glande din corp producătoare de hormoni.

        14. Energizant natural

Vitaminele şi mineralele conţinute de miere ajută organismul să le asimileze uşor de aceea asigură un tonus bun. Mierea este bogată în potasiul, magneziul, fosforul si calciul şi vitaminele C, A, D si K si cele din complexul B , precum şi în acizi organici ca: gluconic, fosforic, formic, lactic, citric. Toate au un rol esenţial în buna funcţionare a metabolismului.

Citește și Cele mai cancerigene alimente. Vezi cât de des le consumi fără să îţi dai seama de pericol

  1. Reglează somnul

Pentru că este dulce, miere are un rol important în eliberarea de serotonină, neurotransmițător care îmbunătățeşte starea de spirit. O dată ce este eliberată, serotonina este transformată de către organism în melanină, iar aceasta din urmă ajută la îmbunătățirea calității odihnei pe timpul nopții. De asemenea, și triptofanul din compoziția mierii ajută la reglarea somnului.

Citește și CE TREBUIE SĂ FACI SĂ AI UN SOMN ODIHNITOR?

Însă, pentru că mierea conţine în compoziţia ei polen este şi puternic alegernică, mai ales pentru persoanele alergice la polen. În plus, mierea are şi o serie contraindicaţii pe care Medical Tv vi le va prezenta într-un articol viitor.

sursa foto: pixabay.com



Adauga un comentariu
Inchide
GDPR

medicaltv.ro folosește fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru.

Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege termenii de utilizare și politicile noastre.

Sunt de acord Alte optiuni
Cookie-urile de statistică îi ajută pe proprietarii unui site să înţeleagă modul în care vizitatorii interacţionează cu site-urile prin colectarea şi raportarea informaţiilor în mod anonim.
Cookie-urile de marketing sunt utilizate pentru a-i urmări pe utilizatori de la un site la altul. Intenţia este de a afişa anunţuri relevante şi antrenante pentru utilizatorii individuali, aşadar ele sunt foarte valoroase pentru agenţiile de puiblicitate şi părţile terţe care se ocupă de publicitate.
Obligatoriu - nu poate fi deselectat. Cookie-urile necesare ajută la a face un site utilizabil prin activarea funcţiilor de bază, precum navigarea în pagină şi accesul la zonele securizate de pe site. Site-ul nu poate funcţiona corespunzător fără aceste cookie-uri.