Kaki sau „para lui Dumnezeu” şi beneficiile lui pentru organism

Articole 0 Comentarii
Publicat acum 6 zile
Kaki sau „para lui Dumnezeu” şi beneficiile lui pentru organism

Fructul de kaki provine de la un copac din genul Diospyros, care în limba greacă înseamnă „fructul divin” ori „para lui Dumnezeu” . Ca formă, fructul seamănă cu o roşie, iar când este copt are o culoare de un portocaliu pal şi un gust astringent ca de ananas ori piersică. Kaki se consumă fără coajă şi poate fi adaugat şi în salate. Dar dincolo de aceste aspecte de ordin estetic, fructul de kaki are numeroase beneficii pentru sănătate. Este bogat în vitaminele A, C, E si B, fibre alimentare, mangan, cupru, magneziu, potasiu şi fosfor. De asemenea, fructele kaki conțin compuşi cum ar fi catehinele, galocatehinele și acidul betulinic.

Citeşte şi: Legumele și fructele crude, elixir pentru creier

Care sunt principalele beneficii ale consmului de kaki

1. Previne cancerul

Fructul kaki conţine acid betulinic, care s-a dovedit că este un compus antitumoral. În plus, kaki conţine şi antioxidanţi. dar şi mari concentraţii de vitamina C şi vitamina A, precum şi compuşi fenolici (precum catehinele şi galocatehinele), care sunt direct legate de prevenirea diferitelor tipuri de cancer.

2. Menţine tensiunea arterială constantă

Potasiul din kaki acţionează ca un vasodilatator şi astfel scade tensiunea arterială, stimulează circulaţia sângelui către diverse părţi ale corpului. O tensiune arterială normală reduce presiunea pusă pe sistemul cardiovascular şi previne apariţia diferitelor boli de inimă.

Citeşte şi: STUDIU: TENSIUNEA ARTERIALĂ AR PUTEA FI MĂSURATĂ CU UN SELFIE DE PE TELEFONUL MOBIL

3. Previne îmbătrânirea prematură

Fructele kaki conţin beta-caroten, luteină, licopen şi beta-criptoxantină dar şi foarte multă vitamina A. Aceste vitamine au scopul de a reduce stresul oxidativ şi previn semnele îmbătrânirii premature, cum ar fi ridurile, petele pigmentare cauzate de îmbătrânire, oboseala, pierderea vederii, slăbiciunea musculară şi chiar apariţia bolii Alzheimer.

Citește și Boala uitării, Alzheimer. De ce apare și cum se manifestă

4. Ajută imunitatea

Un singur fruct de kaki conţine 80% din necesarul zilnic de vitamina C, de aceea sunt foarte recomandate pentru susţinerea sistemului imunitar. De asemenea, creşte producţia de celule albe din sânge şi ajută organismului să lupte împotriva infecţiilor virale şi fungice sau a toxinelor.

Citeşte şi: Fructele și legumele de toamnă, o garanție pentru sănătate

5. Ajută digestia

Kaki este o sursă excelentă de fibre care sunt necesare în procesarea zilnică a alimentelor. Mai mult, o digestie corectă înseamnă şi o secreţie în parametrii normali a sucurilor gastrice şi digestive, ameliorând simptomele de constipaţie şi diaree.

Citește și Dezechilibrele florei intestinale. Ce le cauzează și cum afectează organismul



Adauga un comentariu
Inchide
GDPR

medicaltv.ro folosește fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru.

Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege termenii de utilizare și politicile noastre.

Sunt de acord Alte optiuni
Cookie-urile de statistică îi ajută pe proprietarii unui site să înţeleagă modul în care vizitatorii interacţionează cu site-urile prin colectarea şi raportarea informaţiilor în mod anonim.
Cookie-urile de marketing sunt utilizate pentru a-i urmări pe utilizatori de la un site la altul. Intenţia este de a afişa anunţuri relevante şi antrenante pentru utilizatorii individuali, aşadar ele sunt foarte valoroase pentru agenţiile de puiblicitate şi părţile terţe care se ocupă de publicitate.
Obligatoriu - nu poate fi deselectat. Cookie-urile necesare ajută la a face un site utilizabil prin activarea funcţiilor de bază, precum navigarea în pagină şi accesul la zonele securizate de pe site. Site-ul nu poate funcţiona corespunzător fără aceste cookie-uri.