Gulia: leguma-minune care te ajută să slăbeşti şi să previi boli grave

Articole 0 Comentarii
Publicat acum 16 ore
Gulia: leguma-minune care te ajută să slăbeşti şi să previi boli grave

Gulia se înrudește, atât cu ridichea, cât și cu varza. Are o aromă dulce, cu ușoare nuanțe înțepătoare, o caracteristică dată de uleiurile eterice. Poate fi consumată crudă sau gătită, iar gulia murată este considerată o adevărată delicatesă.

Gulia conţine zero grăsimi şi este ideală pentru persoanele care ţin cură de slăbire. Are doar calorii „negative“, adică aduce în corp numai 4 calorii pe felie, dar stimulează arderile în organism şi, deci, ajută la slăbit.

Citește și Studiu: Cancerul de prostată ar putea fi prevenit cu ajutorul unei diete bogate în ciuperci

Bombă antioxidantă

Datorită glucozinolaţilor din compoziţie, gulia este o „bombă“ antioxidantă. Unele studii arată chiar că persoanele care mănâncă cu regularitate gulii sunt mai ferite de cancer.

Gulia este o sursă excelentă de Vitamina C, Vitaminele A, E, B, K. Conţine minerale, precum fosforul, fierul, zincul, potasiul, magneziul, calciul și cuprul. În plus, are în compoziţie acid folic, luteină, dar și fibre dietetice. Gulia conține apă în proporție de peste 90%. Glucozinolatul determină aroma caracteristică și gustul, cunoscut ca având activitate anticarcinogenică.

Citește și Cele mai cancerigene alimente. Vezi cât de des le consumi fără să îţi dai seama de pericol

Reglează nivelul glucozei în sânge

Consumul de gulie reglează nivelul glucozei în sânge, fiind deci o legumă indicată și pentru diabetici. Are proprietăți excepționale și poate fi folosită în prevenirea sau ameliorarea diferitelor boli, ca, de exemplu, durerile musculare, anemia, cefaleea, infecțiile intestinale.

Citește și Dezechilibrele florei intestinale. Ce le cauzează și cum afectează organismul

Menține sănătatea oaselor

Gulia este o bună sursă de fosfor mineral, care are un rol esențial în formarea și menținerea sănătății oaselor și a dinților. În acest fel, contribuie la creșterea și regenerarea țesuturilor și ajută la menținerea Ph-ului sângelui.
Copiilor în creștere sau celor suferind de rahitism li se recomandă să consume suc proaspăt de gulii. Având proprietăți tonice și mineralizante, sucul de gulii, în combinație cu sucul de morcov sau țelină, este excelent pentru întărirea sistemului osos.

Datorită conținutului caloric scăzut, gulia este indicată în dietele de menținere a siluetei sau în curele de slăbire.

Citește și Vitamină D, responsabilă pentru fracturile de șold

Combate contracțiile musculare

Sucul de gulii este, de asemenea, eficient pentru combaterea contracțiilor musculare și atenuarea durerilor cauzate de acestea. Consumul zilnic, la micul dejun, a câte unui pahar cu suc de gulii poate fi un remediu în cazul cârceilor.

Citește și METODĂ DE RECUPERARE NEUROMUSCULARĂ, UNICĂ ÎN ROMÂNIA, LA SPITALUL FOIȘOR

Previne anumite tipuri de cancer

Studiile au arătat că un consum regulat de legume din familia cruciferelor, din care fac parte gulia, varza, varza de Bruxelles, conopida şi broccoli, contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer. Bogate în vitamine și minerale, acestea activează metabolismul celular, fortifică sistemul imunitar și își aduc contribuția în prevenirea tumorilor.

Citește și VACCINUL ÎMPOTRIVA CANCERULUI DE COL REAPARE ÎN ROMÂNIA. CUM SE FACE VACCINAREA

Elimină apa din organism

Consumarea acestor legume facilitează eliminarea apei din organism, ajută la vindecarea infecțiilor virale, în bronșite, tuse, angine. Gulia ajută organismul să se detoxifice, stimulând arderile și ajutând rinichii să elimine acidul uric.

Mai ales prin conținutul vitaminelor din complexul B, precum niacina, piridoxina (B6), tiamina (B1), acidul pantotenic (B5), consumul guliei este important pentru o bună funcționare și activitate a sistemului nervos și a celui circulator. De asemenea, cantitatea semnificativă de potasiu, alături de enzimele care conferă energie corpului, ajută la o bună funcționare a sistemului nervos, a mușchilor și a creierului. Potasiul reduce și riscul apariției bolilor cardiace.

Frunzele de gulie, prin conținutul ridicat de fibre, enzime, vitamine și cupru, consumate proaspete, refac digestia. De asemenea, reglează glicemia, încetinesc procesele de îmbătrânire, combat oboseala și neutralizează hiperaciditatea gastrică.

Citește și Dezechilibrele florei intestinale. Ce le cauzează și cum afectează organismul

Remediu în tratarea degerăturilor

Aplicată extern, gulia este un remediu eficient în tratarea degerăturilor.

Mai mult, sub formă de supă sau decoct, ea prezintă proprietăți antidiareice.

Este benefică şi în afecțiuni respiratorii. Iar siropul de gulie este indicat în tratarea tusei, a bronșitei sau a anginei pectorale.

Din cauza conținutului de glicosinolați, substanțe care inhibă captarea iodului de tiroidă, consumul guliei este nerecomandat persoanelor cu probleme tiroidiene.

Citește și Alimente benefice pentru glanda tiroidă

 

sursa foto: www.gradinaculegume.ro



Adauga un comentariu
Inchide
GDPR

medicaltv.ro folosește fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru.

Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege termenii de utilizare și politicile noastre.

Sunt de acord Alte optiuni
Cookie-urile de statistică îi ajută pe proprietarii unui site să înţeleagă modul în care vizitatorii interacţionează cu site-urile prin colectarea şi raportarea informaţiilor în mod anonim.
Cookie-urile de marketing sunt utilizate pentru a-i urmări pe utilizatori de la un site la altul. Intenţia este de a afişa anunţuri relevante şi antrenante pentru utilizatorii individuali, aşadar ele sunt foarte valoroase pentru agenţiile de puiblicitate şi părţile terţe care se ocupă de publicitate.
Obligatoriu - nu poate fi deselectat. Cookie-urile necesare ajută la a face un site utilizabil prin activarea funcţiilor de bază, precum navigarea în pagină şi accesul la zonele securizate de pe site. Site-ul nu poate funcţiona corespunzător fără aceste cookie-uri.