EXCLUSIV | Institutul Cantacuzino, sabotat de statul român – Prof. univ. dr. Ioan Gherghina: „Nu se vrea să se reia producția, de la nivelul cel mai înalt!”

Articole 13 Comentarii
Publicat acum 2 luni
EXCLUSIV | Institutul Cantacuzino, sabotat de statul român – Prof. univ. dr. Ioan Gherghina: „Nu se vrea să se reia producția, de la nivelul cel mai înalt!”

În contextul cazurilor de difterie de la granița cu România și a lipsei de vaccinuri antigripale din farmacii, Medical TV a vorbit cu unul dintre cei mai cunoscuți medici pediatri din România pe marginea lipsei de activitate a Institutului „Cantacuzino”. Prof. univ. dr. Ioan Gherghina, care are supraspecializare în imonologie și alergologie, consideră că Institutul nu mai produce nimic pentru că „pur și simplu nu se vrea”.

Citește și Institutul Cantacuzino, fără autorizație pentru niciun tip de vaccin! La 100 de ani de la înființare, Cantacuzino produce suplimente alimentare 

Profesorul  vorbește despre înalta calitate a serurilor produse aici cu care a vaccinat generații de copii preț de 40 de ani, despre interese oculte și despre ce s-a schimbat la Institut de când a trecut în subordinea Ministerului Apărării Naționale.

– Vă spun simplu: nu se vrea! S-au dat acum câțiva ani vreo cinci milioane de euro care abia asigură niște salarii. În ceea ce privește vaccinarile și productia de imunoglobulina, nu se vrea. Plătim pentru toată țara ca să aducem din străinătate. Au fost directori, imediat dupa 2005, care după instalarea în funcție au cerut să se ridice autorizația de producere a vaccinurilor și a imunoglobulinei… Eu am tratat nouă ani de zile copii cu SIDA cu imunoglobulină pe bază de contract cu Cantacuzino. 45 de copii, lună de lună, au venit la mine. Am pierdut doar patru dar restul trăiesc și astăzi. După nouă ani cu acest tratament produs la Cantacuzino a apărut medicația modernă. Acum sunt adulți, au familii.

– Vorbim despre interese oculte?

– Bineînțeles! Nu se putea face treaba fără Ministerul Sănătății și fără președintele țării, căci este o chestiune de securitate națională prin CSAT. Cantacuzino a fost creat pentru securitate națională în domeniul medico-sanitar!

Prof. univ. dr. Ioan Gherghina a devenit doctor în medicină în anul 1978 cu teza de doctorat „Dezvoltarea sistemului imunitar la copil”.

Citește și EXCLUSIV | Institutul Cantacuzino: Nu producem vaccinuri dar oferim “diagnostic microbiologic performant”

– Recent s-a discutat despre cooptarea unui mare producător. Cantacuzino chiar și-a pierdut autonomia în ceea ce priveste producția?

– În urmă cu vreo 4-5 ani, o firma din Vest a organizat o conferință chiar în Palatul Parlametului. Am fost și eu, a fost și domnul Rafila ca să discutăm această problemă. Și tot spuneau că trebuie să încheiem contracte cu ei. Eu le-am spus că personal am făcut 40 de ani vaccinări cu Cantacuzino. Mi-au reproșat că România nu e în stare să facă vaccinări. Păi cum e posibil așa ceva? Generația mea a folosit vaccinurile de la Cantacuzino 40 de ani fără nicio problemă! Și acum ne întrebăm de ce s-a ajuns în această situație. Pentru că nu se vrea, de la nivelul cel mai înalt!

– Suntem în fața unei epidemenii de gripă iar difteria este la câțiva kilometri de graniță cu România. În contextul în care nici vaccinuri nu prea se găsesc prin farmacii, care credeți că este soluția pe termen mediu?

– Conducerea Ministerului Sănătății și prim-ministrul trebuie să se aplece asupra acestui lucru. Să evalueze costurile și să le pună fonduri la dispoziție pentru relansarea Institutului. Și trebuie aduse urgent vaccinuri.

– În anii ‘90 s-a pus problema de așa ceva?

– În primul rând nu se punea problema ca populația să refuze vaccinurile. Nu-i obliga nimeni pe oameni. Voiau pur și simplu să-și vaccineze copiii. Toată această propagandă antivaccinare a fost corelată cu reducerea și oprirea producției naționale. Nu pot să leg altfel lucrurile.

Insitutul Cantacuzino a sistat producția de vaccinuri începând cu anul 2013. (sursa: cantacuzino.mapn.ro)

Citește și ALERTĂ | Cu 40 de cazuri de difterie la graniță, România NU are doze suficiente de vaccin! DSP-urile se împrumută între ele și există doar 56 de doze de antidot la peste 4 milioane de copii

– Mai avem resursă umană la nivel de microbiologie pentru relansarea Institutului?

– Asta este o problemă… Eu personal nu știu, dar știu că cercetătorul principal, doctorul și profesorul Viorel Alexandrescu, încă este acolo. Eu l-am întrebat acum ceva timp dacă este să începem să facem vaccinul antirujeolic, în cât timp putem să-l facem? Mi-a răspuns că într-o săptămână se poate pune producția pe picioare.

– Acest vaccin pentru rujeola este greu de produs în comparatie cu cel antigripal?

– România a început să-l producă începând cu 1979. Cu trei ani înainte s-a achiziționat din străinătate cu amendamentul ca ulterior să-l producem. L-am produs și a funcționat 40 de ani! A mai mers câțiva ani după Revoluție și după aia, din 2005, s-a oprit producția de tot la Cantacuzino. A trecut deja al doilea sezon de când au spus că vor începe producția de vaccin antigripal. De când l-a luat Armata, în afară de faptul că la intrare las buletinul și îmi dă o legitimație la gât, nu s-a schimbat nimic.

– Când ați fost ultima oară acolo?

– Acum vreo lună de zile. Mi s-a părut că se stă pe loc, că merge totul din inerție. Nu se poate ieși din inerția actuală. Clădirea e mai curată, dar construcții noi n-am văzut.

Citește și OMS: România, la același nivel cu Zimbabwe și Congo la rata vaccinării împotriva difteriei

Medical TV a transmis o solicitare în scris Ministerului Apărării cu privire la principalele motive pentru care încă nu a fost începută producția de seruri, la doi ani de la preluarea Institutului. Vom publica răspunsul imediat ce îl vom primi.Comentarii
 • Cacovean Adrian spune:

  Dualitate: a tuturor celor care participa la fabricarea de epidemii, incepand cu strainii cu cercel, cardiologii lepsiti, macacii indoielnici si toata ceata de balaceanca care nu crede in vaccinul primit de copilul lor, ci in vaccinurile administrate cu forta copiilor altor parinti.
  Aceasta sleahta provaccinista obligatorie se isterizeaza cand este vorba de epidemiile pe care le fabrica si in acelasi timp participa direct sau prin tacere la asasinarea productiei interne de vaccinuri!
  Nu ne trebuiesc vaccinurile noastre, ci vaccinuri straine!
  Iata cat de tare pute aceasta afacere cu banul public, care este programul national de vaccinare si legatura acestui program cu producatorii straini de vaccinuri si ordinele primite de pe wall street.

 • Lian spune:

  Daca tin la familia mea nu sunt, obligatoriu, dusmanul altor familii – daca sunt nationalist nu inseamna sa urasc alte natiuni – cata vreme nu admitem sa fim condusi de nationalisti, vom cadea spre coada progreselor in toate domeniile pana cand vom dispare, ca natiune, din istorie ! Fara politicieni inteligenti si cu demnitate nationala vom escalada culmile raului nicidecum ale progresului ! Cata vreme nu pricepem si nu apreciem foarte multele idei si strategii ceausiste bune pentru noi, nu vom avansa ci dimpotriva .

 • Florin spune:

  Institutul respectiv e complet depasit daca statul il sustine isi asuma toate greselile pe care le ar face

 • Saftoiu Ilie spune:

  Sa uitam de Agendele 21, 2030 ? Sa uitam ca din dec ’89 suntem calariti spre lichidare ca neam si tara de emanatii ilegalisti din criptele stabilite de HBOR/ 1937 si CONSTITUTIA BOR /1938 reimpusa de INAMICII ANGLO AMERICANO SOVIETICI dupa lovitura de stat din 23.08.’44 si Normativele ei de aplicare = D -L 996/29 martie 1945 ?
  CE SOLZI PE OCHI, DOPURI DE CEARA IN URECHI AVEM SI UMBLAM DUPA COVRIGII DIN COZILE CAINILOR CIONTI VESTICI…

 • Ion Furtuna spune:

  Florine,vad ca te ascunzi dupa un nume obisnuit !Care sunt competentele dumitale ,ce studii ai,ai lucrat vreodata in MS ,sau esti doar un idiot care emite vorbe goale ????

 • Lenus spune:

  Asta se si urmareste, golirea tarii de romani si venirea altora, de cand asteapta din primul razboi mondial, dar nu le=a iesit pasienta atunci, probabil ca acum o sa le iasa!

 • Bosorogu' roman spune:

  Unde sunt latratorii care jubilau ca se pune santinela contra virusilor? Aceeasi bani s-au dat in 2018 la armata in loc de cercetare civila. In 2019, Johannis avea de platit 24 de noi generali, 30 in 2019. Asa ca „MAI TERMINATI CU CERCETAREA ROMANA”. NU ESTE NECESARA PENTRU ROMANIA EDUCATA SI NORMALA.

 • Naharniuc Mariana spune:

  Daca Institutul Cantacuzino nu v.a produce autovaccinurile care pe timpul lui Ceausescu au tinut populatia sanatoasa ma refer la Polidin si IBC 10 si altele la fel de bune v.om crapa ca mustele vorba fostului director al Institutului Cantacuzino!Dumnezeu sa ne ajute!

 • ionita ion spune:

  Ce s-a întâmplat domnilor politicieni cu institutul nostru, care, cândva, era recunoscut pe plan european? Până în 1989 satisfăcea nevoile interne de vaccinuri și, în plus, exporta o gamă și o cantitate importantă din producția sa.
  Dupa 1990, din cauza dezinteresului vostru pentru economia țării, l-ați lăsat la dispoziția străinilor. De ce domnilor ministrii ai sănătății și domnilor președinți ai țării nu v-ați ocupat de acest obiectiv de interes strategic al României? Ce s-a întâmplat după preluarea lui, în urmă cu aproape doi ani, de către MAN care s-a angajat să-l repună în funcțiune? Nici pe seriozitatea armatei nu mai putem conta?! Are dreptate dl Prof. univ. dr. Ioan Gherghina, străinii au pus ochii pe el și, prin nemernicia voastră, l-au pus pe butuci. De acum trebuie să cumpărăm de la ei. Și ne mai plângem că deficitul din comerțul exterior este cauza principală a deficitului bugetar.
  Domnule Orban fă ceva pentru acest institut care ne poate asigura securitate națională în domeniul medico-sanitar!

 • Vio spune:

  Domnul Orban nu prea are ce face,e in subordinea armatei,singurul care ar putea probabil sa incerce ar putea fi Presedintele.E la secret cum s-ar spune…………Pacat ca ar salva mult si bugetul tarii dar si populatia!

 • Soldanescu Petru spune:

  Nici președintele nici premierul nu vor vaccinuri românești. Nu se poate fără șpagă.

 • Olimpia spune:

  Daca Institutul Cantacuzino nu v.a produce autovaccinurile care pe timpul lui Ceausescu au tinut populatia sanatoasa ma refer la Polidin si IBC 10 si altele la fel de bune , poate că nu am avut diversificate alimentele,și alte libertăți atunci ,dar am avut medici și medicamente foarte bune ,eu am avut probleme în familie tratament la Chirurgie infantila pt.copi ,dr.Lupu un om deosebit , la Maxilo facial in urma unui tratament aplicat neadecvat de dentistul de intreprindere operatie cu puroi pe sinusurile frontale dr.Vasile , ginecologie dr.Civig tehnician dentar la facultatea de stomatologie Haiduc și Bratu ,oameni de valoare .In fabrica la UMT femeile peste 45 de ani primeau gratuit gerovital ,contra problemelor de menopauză.Am avut stațiuni de tratare a bolilor cu diverse proceduri terapeutice și toate erau produse în ROMANIA . In acest caz mediatizare în mediul online și televiziuni să vedem cine e împotrivă ca acest institut să funcționeze ?

 • Bosorogu' roman spune:

  Este cel mai grav caz de implicare americana dupa 10 august, Sorina si Deveselu. Acuma au reluat atacurile contra „populatiei romanesti” din colonie. De o luna, au descoperit „niste impuritati la medicamentele de diabet ieftine” si au impus cumpararea celor de 36lei/luna. Care nu se gasesc ci doar cele de 65. Sntinelele celor 129 de generali au oprit virusii? Nu. Dar nici nimic nu iese. Or fi virusate? Un general de ala are pensie + salariu cat 10 specialisti civili de clasa. Asa cum au distrus si Armata Romana si industria de aparare cei 2000 – cat toate tarile NATO+RUSIA+CHINA+COREEA DE NORD, cauta spagile.

Adauga un comentariu
Inchide
GDPR

medicaltv.ro folosește fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru.

Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege termenii de utilizare și politicile noastre.

Sunt de acord Alte optiuni
Cookie-urile de statistică îi ajută pe proprietarii unui site să înţeleagă modul în care vizitatorii interacţionează cu site-urile prin colectarea şi raportarea informaţiilor în mod anonim.
Cookie-urile de marketing sunt utilizate pentru a-i urmări pe utilizatori de la un site la altul. Intenţia este de a afişa anunţuri relevante şi antrenante pentru utilizatorii individuali, aşadar ele sunt foarte valoroase pentru agenţiile de puiblicitate şi părţile terţe care se ocupă de publicitate.
Obligatoriu - nu poate fi deselectat. Cookie-urile necesare ajută la a face un site utilizabil prin activarea funcţiilor de bază, precum navigarea în pagină şi accesul la zonele securizate de pe site. Site-ul nu poate funcţiona corespunzător fără aceste cookie-uri.