Cât de sănătoase sunt produsele fără gluten?

Articole 0 Comentarii
Publicat acum 2 zile
Cât de sănătoase sunt produsele fără gluten?

Milioane de oameni din întreaga lume decid să excludă glutenul din alimentația lor. Aceştia renunță mai întâi la pâine, apoi la toate produsele ce conțin grâu și făină, ajungând într-un final să elimine din dieta lor orice aliment ce conține cereale.

Produsele fără gluten au devenit foarte populare în momentul în care a început să se discute tot mai des despre boala celiacă, o afecțiune digestivă cronică. Însă multe persoane care nu suferă de această boală au decis să elimine şi ele din dietă produsele cu gluten.

În mod paradoxal, aceşti oameni ajung de fapt să consume anumite alimente cu potențial periculos pentru sănătatea lor. Dacă nu suferi de niciun fel de intoleranță la gluten, eliminarea acestei proteine din dietă poate fi periculoasă. Asta pentru că alimentele fără gluten conțin de obicei mai mult zahăr și grăsimi trans.

Citește și Intoleranța la lactoză. Cauze, simptome, tratament

Când organismul procesează greu glutenul

Pentru început, să clarificăm termenii:
– Gluten: un set de proteine ce se găsește în cereale precum grâul, orzul, secara şi toate derivatele lor. În plus, acesta poate fi prezent în majoritatea alimentelor procesate de pe piață, deoarece oferă elasticitate aluaturilor și le face mai pufoase.
– Boala celiacă: o intoleranţă cronică la consumul de gluten. Boala celiacă împiedică absorbția de nutrienți precum carbohidrații, proteinele, grăsimile, mineralele și vitaminele la nivel intestinal.

Citește și Dezechilibrele florei intestinale. Ce le cauzează și cum afectează organismul

Eliminarea glutenului din alimentaţie poate face mai mult rău decât bine

Nu există niciun motiv științific pentru care o persoană sănătoasă să elimine glutenul din dieta sa. Acest demers nu va avea niciun beneficiu pentru sănătate, deoarece va duce concomitent la eliminarea fibrelor conținute de marea majoritate a cerealelor.

Glutenul este un nutrient vital pentru sănătatea organismului, deoarece ajută în lupta contra afecțiunilor cardiovasculare și reduce riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer și a diabetului de tip 2.

În plus, excluderea glutenului din alimentație poate cauza daune la nivel intestinal și apariția constipației și a problemelor respiratorii.

Citește și Cele mai bune alimente contra anemiei

Eliminarea glutenului, un moft periculos

Să adopți moftul produselor fără gluten doar pentru a pierde în greutate este o mare greșeală, mai ales dacă iei această decizie fără a consulta un specialist sau a te supune unor analize medicale.

În plus, multe dintre produsele ce nu conțin grâu sau orz au, în schimb, în compoziția lor cantități mari de zahăr și grăsimi trans. Consumul în exces al acestor elemente poate afecta grav sănătatea.

Cu alte cuvinte, este foarte probabil să iei în greutate dacă elimini complet glutenul din alimentație cu scopul de a slăbi.

Nu putem nega însă faptul că glutenul este prezent în majoritatea produselor procesate și de fast food. Aşadar, excluderea acestora din dietă este o alegere sănătoasă.

Producătorii de produse fără gluten i-au făcut pe oameni să creadă că această proteină afectează în mod negativ sănătatea organismului. Vorbim despre o piaţă de miliarde de dolari la nivel mondial. În acest context nu e de mirare că mulţi adoptă o dietă, fără să se intereseze dacă este alegerea corectă pentru ei sau nu.

De aceea, este important ca, înainte să adopţi un plan alimentar nou, să te consulţi cu un specialist în nutriție. O dietă prost aleasă îți poate afecta grav sănătatea.

Citește și DIETA IN BOALA CROHN

 

SURSA: sciencedirect.com, peerj.com

sursa foto: healthline.com



Adauga un comentariu
Inchide
GDPR

medicaltv.ro folosește fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru.

Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege termenii de utilizare și politicile noastre.

Sunt de acord Alte optiuni
Cookie-urile de statistică îi ajută pe proprietarii unui site să înţeleagă modul în care vizitatorii interacţionează cu site-urile prin colectarea şi raportarea informaţiilor în mod anonim.
Cookie-urile de marketing sunt utilizate pentru a-i urmări pe utilizatori de la un site la altul. Intenţia este de a afişa anunţuri relevante şi antrenante pentru utilizatorii individuali, aşadar ele sunt foarte valoroase pentru agenţiile de puiblicitate şi părţile terţe care se ocupă de publicitate.
Obligatoriu - nu poate fi deselectat. Cookie-urile necesare ajută la a face un site utilizabil prin activarea funcţiilor de bază, precum navigarea în pagină şi accesul la zonele securizate de pe site. Site-ul nu poate funcţiona corespunzător fără aceste cookie-uri.