
Nimeni nu ştie exact ce anume cauzează BPD, dar o combinaţie de factori genetici şi de mediu poate declanşa această boală. O persoană cu borderline gândește lucrurile în extreme, sunt fie albe, fie negre. Aproximativ 6% dintre oameni suferă de această tulburare care poate deveni extrem de periculoasă.
Citește și Ce înseamnă să suferi de tulburare bipolară?
Un nou studiu publicat de MedicalNewsToday, arată că traumele din copilărie sunt asociate cu BPD mai mult decât alte afecțiuni similare. Studiile anterioare realizate de cercetătorii americani au găsit legături între traumatismele din copilărie și șansa de a dezvolta BPD. Mai exact, cercetarea a legat experiențele neplăcute ale copiilor, care au fost abuzați fizic sau verbal, abandonați sau au trăit într-un mediu conflictual cu BPD.
Cu toate acestea, noile cercetări publicate în revista Acta Psychiatrica Scandinavia analizează mai profund această legătură, iar concluziile vin în sprijinul celor descoperite de cercetători anterior. Astfel, legătura dintre traumele din copilărie și dezvoltarea tulburării borderline este mai puternică decât s-a crezut în trecut.
Citește și Sindromul Asperger, o formă de autism greu de înțeles. Cauze, simptome şi tratament
Persoanele cu BPD pot avea probleme în a-și regla emoțiile, auto-percepțiile și gândurile. Impulsivitatea și comportamentul nesăbuit sunt, de asemenea, caracteristici comune ale afecțiunii, la fel ca și incapacitatea de a menține relații stabile cu alte persoane. Ideea de sinucidere este, de asemenea, comună.
Citește și Tentativa de suicid. Partea a II-a. Factori de risc. Suicidul în bolile psihice
Unele forme de psihoterapie s-au dovedit eficiente în tratarea și gestionarea BPD, deși în prezent nu există un remediu pentru afecțiune. Persoanele cu tulburarea de personalitate borderline iau de obicei foarte multe medicamente, dar din păcate acestea nu au niciun efect.
Specialiștii nu știu încă exact care sunt cauzele BPD. Profesioniștii din domeniul sănătății au găsit însă o explicație și consideră că o combinație de predispoziție genetică și influențe de mediu joacă un rol important în dezvoltarea acestei afecțiuni. Totodată, printre cauze se numără:
Citește și Tableta sau telefonul, cea mai gravă formă de abandon a copilului
Potrivit definiției din Manualul de diagnostic și statistică a tulburărilor mentale, tulburarea de personalitate borderline (BPD) reprezintă un model persistent de reacții emoționale, de gândire și de comportament în care predomină instabilitatea în relațiile interpersonale, în imaginea de sine, instabilitatea marcată a emoțiilor, impulsivitate în reacții și comportament, care încep să se manifeste din adolescență și tinerețe.
Printre simptome se numără:
Citește și Care sunt motivele pentru care ne înfuriem? Furia și efectele asupra sănătății
Psihologul Marsha Linehan, unul dintre experţii mondiali în această boală, o descrie în felul următor: „Persoanele cu tulburare de personalitate borderline sunt echivalentul unui pacient cu arsuri de gradul III. Ei, pur şi simplu nu au, ca să zicem aşa, piele emoţională. Chiar si cea mai mică atingere sau mişcare le poate crea suferinţe imense„.
Cercetătorii conduși de Filippo Varese, de la Divizia de Psihologie și Sănătate Mintală de la Universitatea Manchester din Regatul Unit, au examinat recent 97 de studii existente. În total, aceste studii au implicat 11.366 participanți cu BPD, 3.732 de persoane fără condiții psihiatrice și 13.128 de persoane cu alte afecțiuni psihiatrice. Dintre aceste studii, 42 au conținut informații statistice relevante pe care cercetătorii le-ar folosi pentru a studia legătura dintre traumele copilăriei și BPD.
Cirește și Tumorile cerebrale. Simptome, tipuri de tumori cerebrale şi factori de risc.