Boala “tăcută”, care face ravagii și este provocată de consumul de pâine

Articole 0 Comentarii
Publicat acum 2 ore
Boala “tăcută”, care face ravagii și este provocată de consumul de pâine

Este una dintre cele mai comune boli din lume, însă în multe cazuri este asimptomatică. O anemie care nu mai trece, dificultatea de concentrare sunt semne care pot anunța boala celiacă (intoleranță la gluten).

Glutenul este o proteină prezentă în anumite cereale, precum grâul, ovăzul, orzul, secara şi kamutul. Glutenul are o valoare nutriţională foarte mică, iar principala funcţie a acestei proteine este aceea de a acţiona ca agent de legătură.

Citește și Cât de sănătoase sunt produsele fără gluten?

Cum se manifestă boala celiacă

Atunci când există predispoziție genetică, ingerarea unor cantităţi, chiar și neînsemnate, de alimente care conţin gluten declanşează o reacţie imună în intestinul subţire, cauzând o inflamaţie cronică.

Starea inflamatorie cronică duce, în cele din urmă, la distrugerea vilozităţilor intestinale și la limitarea proceselor de absorbție de la nivelul intestinului subțire. Acest proces este însoţit de o serie de simptome, care diferă de la individ la individ. Intoleranța la gluten poartă numele de boala celiacă (sau celiachie).

Citește și Intoleranța la lactoză. Cauze, simptome, tratament

Diagnostic pe baza unei biopsii intestinale

În prezenţa simptomelor care pot fi asociate cu celiachia, un diagnostic iniţial de intoleranţă la gluten se obţine, adesea, doar în baza testelor de sânge.

Cu toate acestea, se poate obţine un diagnostic definitiv doar în baza unei biopsii intestinale. În cadrul acestei proceduri se recoltează o probă de ţesut din intestinul subţire. Aceasta este apoi supusă unei examinări histologice, care poate confirma o posibilă atrofie a vilozităţilor intestinale.

În mod normal, peretele intestinului subțire este acoperit de vilozităţi (proeminenţe la nivelul mucoasei intestinale) şi microvilozităţi. Acestea au rolul de a mări suprafaţa intestinului, în vederea absorbţiei nutrienţilor. La persoanele ce suferă de boala celiacă, aceste vilozităţi sunt semnificativ reduse, iar mucoasa intestinului subțire este direct afectată.

Ca urmare a micşorării suprafeţei intestinului subțire, absorbţia proteinelor, grăsimilor, a carbohidraţilor, dar mai ales a vitaminelor, mineralelor și microelementelor este redusă. Rezultatul este malnutriţia şi pierderea funcţionalităţii.

Citește și Boala Crohn, o afecțiune imprevizibilă. Cauze, simptome, tratament

Diagnosticarea este pasul cel mai important

Pasul cel mai important în managementul bolii celiace este însuși diagnosticul. După diagnostic, boala poate fi ținută sub control fără terapii medicamentoase.

Doar prin simpla adoptare a unei diete fără gluten, pacienţii vor experimenta soluţionarea treptată a simptomelor.

Din păcate, date recente, publicate de Asociația Societăților Celiace din Europa (AOESC), arată că numai 12-15% dintre cei care au boala celiacă sunt diagnosticați.

Avem de-a face, aşadar, cu o boală care are atât o componentă genetică (membrii familiilor celiacilor sunt de aproximativ zece ori mai predispuși a se îmbolnăvi decât restul populației), cât și o componentă externă, aceea a expunerii la gluten în cadrul regimului alimentar.

Citește și Suferi de sindromul intestinului iritabil? Iată ce alimente trebuie să eviţi

Eforturile în lupta cu boala trebuie concentrate în trei direcții

Cele trei aspecte pe care trebuie să le vizeze lupta cu boala sunt: identificarea precoce a celiachiei, diagnosticarea corectă (identificarea bolii), precum și tratamentul ulterior. Acesta din urmă este simplu de urmat și este bazat pe o dietă fără gluten.

Dieta fără gluten este în prezent singura terapie eficientă care garantează celiacilor o stare perfectă a sănătații digestive. Aceasta ajută la dispariția simptomelor clinice, normalizarea rezultatelor testelor și refacerea structurii normale a membranei mucoasei intestinale.

În tratamentul afecțiunii celiace, toate alimentele care conțin derivate din grâu, inclusiv varietăți mai puțin cunoscute, trebuie eliminate complet din regimul alimentar. Este important de ştiut faptul că până și cantitățile mici de gluten pot dăuna.

De asemenea, e important de menționat că persoanele care urmează dieta fără gluten sunt niște oameni perfect sănătoși. Pot efectua orice fel de activitate fizică, pot face copii și nu au niciun fel de alte restricții, dau asigurări medicii.

Citește și Un stomac „zgomotos”. Când ar trebui să te îngrijoreze acest lucru?

 

sursa foto: www.celiaci.ro



Adauga un comentariu
Inchide
GDPR

medicaltv.ro folosește fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru.

Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege termenii de utilizare și politicile noastre.

Sunt de acord Alte optiuni
Cookie-urile de statistică îi ajută pe proprietarii unui site să înţeleagă modul în care vizitatorii interacţionează cu site-urile prin colectarea şi raportarea informaţiilor în mod anonim.
Cookie-urile de marketing sunt utilizate pentru a-i urmări pe utilizatori de la un site la altul. Intenţia este de a afişa anunţuri relevante şi antrenante pentru utilizatorii individuali, aşadar ele sunt foarte valoroase pentru agenţiile de puiblicitate şi părţile terţe care se ocupă de publicitate.
Obligatoriu - nu poate fi deselectat. Cookie-urile necesare ajută la a face un site utilizabil prin activarea funcţiilor de bază, precum navigarea în pagină şi accesul la zonele securizate de pe site. Site-ul nu poate funcţiona corespunzător fără aceste cookie-uri.