Atenție la consumul de lapte. Când poate deveni nociv

Articole 0 Comentarii
Publicat acum 20 de minute
Atenție la consumul de lapte. Când poate deveni nociv

Probabil că aţi auzit despre controversele în privinţa consumului de lapte de vacă. Este sau nu este bun pentru sănătate? Întrebarea se pune în contextul în care se compară tot mai des intoleranţa la gluten, în cazul pâinii, cu intoleranţa la lactoză, pentru lapte. Mai ales că specialiştii spun că bebeluşii au nevoie de lapte, în timp ce adulţii, mai puţin.

Ce este lactoza

Este zahărul care se găseşte în produsele lactate. Aceasta are nevoie de o enzimă pentru a se descompune. În caz contrar, lactoza este distrusă de bacteriile din intestinul subţire.

Efectele sunt: balonare, crampe la stomac, greaţă sau diaree. Intoleranţa poate fi depistată printr-un drum la medicul curant. Există însă şi o altă metodă. Dacă beţi un pahar mare cu lapte, iar în următoarele 24 de ore apar simptomele prezentate, atunci puteţi să vă consideraţi intoleranţi la lactoză.

Citește și Suferi de sindromul intestinului iritabil? Iată ce alimente trebuie să eviţi

Risc crescut de deces în cazul femeilor

Consumul ridicat de lapte nu este asociat unui risc mai mic de fracturi, în schimb corelează cu un risc crescut de deces, în special la femei. În același timp, consumul ridicat de produse obținute prin fermentarea laptelui, cum ar fi iaurtul sau brânza, pare să aibă efecte benefice, conform unui studiu derulat timp de 20 de ani de specialiștii din cadrul Universității Uppsala și ai Agenției Naționale pentru Alimente și Departamentului de Sănătate Publică din Suedia.

Citește și Brânza, aliment gustos, dar şi sănătos. Care sunt cele mai sănătoase brânzeturi

Chiar dacă nu stabilește o legătură de cauzalitate, cercetarea aduce în atenție potențialele efecte negative ale unui consum ridicat de lapte.

Conform rezultatelor studiului, consumarea unei cantități mari de lapte nu a scăzut scăzut riscul fracturilor. Mai mult, în cazul femeilor care au consumat mai mult de trei pahare de lapte pe zi (aproximativ 680 ml) a fost constatat un risc crescut de deces, față de cele care au băut mai puțin de un pahar pe zi (în medie 60 ml). În cazul bărbaților, tendința se menține, dar corelația nu este atât de puternică.

Citește și Vitamină D, responsabilă pentru fracturile de șold

De ce poate fi dăunător laptele de vacă?

În anii ’60 s-a început modificarea genetică a vacilor. Studiile arată că, în jurul anilor 1800, vacile începuseră să producă 9 litri de lapte pe zi.

În zilele noastre se folosesc, de exemplu, antibiotice, rasele sunt selectate genetic, dieta animalelor este profund modificată și îmbogățită cu hormoni de creștere. Aceste modificări au făcut ca vacile să producă până la 24 de litri de lapte pe zi.

Citește și Alimentele modificare genetic, mâncarea viitorului. Riscuri și beneficii

Deși tehnicile de creștere artificială au adus multe beneficii economice industriei producătoare de lactate și carne, această schimbare are consecințe asupra oamenilor.

Consumăm laptele a cărui compoziție este afectată de modul în care este crescut animalul. Drept urmare, poate provoca diferite probleme de sănătate în timp.

Citește și Alergia la lapte (APLV). Ce este și cum se manifestă

sursa foto: pixabay.com



Adauga un comentariu
Inchide
GDPR

medicaltv.ro folosește fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru.

Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege termenii de utilizare și politicile noastre.

Sunt de acord Alte optiuni
Cookie-urile de statistică îi ajută pe proprietarii unui site să înţeleagă modul în care vizitatorii interacţionează cu site-urile prin colectarea şi raportarea informaţiilor în mod anonim.
Cookie-urile de marketing sunt utilizate pentru a-i urmări pe utilizatori de la un site la altul. Intenţia este de a afişa anunţuri relevante şi antrenante pentru utilizatorii individuali, aşadar ele sunt foarte valoroase pentru agenţiile de puiblicitate şi părţile terţe care se ocupă de publicitate.
Obligatoriu - nu poate fi deselectat. Cookie-urile necesare ajută la a face un site utilizabil prin activarea funcţiilor de bază, precum navigarea în pagină şi accesul la zonele securizate de pe site. Site-ul nu poate funcţiona corespunzător fără aceste cookie-uri.