Andivele, aliatul nostru în lupta împotriva cancerului

Articole 0 Comentarii
Publicat acum 4 zile
Andivele, aliatul nostru în lupta împotriva cancerului

Andiva este o plantă erbacee, cunoscută pentru frunzele ei albe, cărnoase, ușor amărui și foarte sănătoase, adesea folosite în salate. I se mai spune ,,cicoarea de grădină” sau „cicoarea de Bruxelles”, pentru că andiva ar fi originară din Belgia.

Andivele sunt recoltate iarna și se numără printre deliciile proaspete de care ne putem bucura în sezonul rece. Acestea sunt numite și aurul alb din bucătărie, fiind extrem de hrănitoare pentru organismul uman. Au puține calorii, astfel că sunt recomandate inclusiv diabeticilor.

Citește și Castravetele amar sau „insulina vegetală” a diabeticilor. Topul beneficiilor ale consumului de castravete amar.

Ameliorează tulburările de vedere și combate bolile cardiovasculare

Datorită conţinutului bogat în vitamina A, andivele sunt indicate pentru prevenirea sau ameliorarea tulburărilor de vedere (glaucom, cataractă, degenerescenţă maculară) şi a celor dermatologice.

De asemenea, andivele sunt surse excelente de vitamine din complexul B, care au un rol esenţial pentru buna funcţionare a organismului. Ele sprijină metabolizarea grăsimilor, susţin procesul de digestie şi ajută la combaterea simptomelor şi cauzelor stresului, depresiei şi bolilor cardiovasculare.

Citește și Suferi de irascibilitate, anxietate sau depresie? Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să ţii problemele sub control

Datorită numeroaselor minerale conţinute, precum calciu, magneziu, fosfor sau potasiu, andivele ajută la prevenirea oxidării celulare, previn dezechilibrele electrolitice şi reglează în mod natural tensiunea arterială.

Citește și Ceaiul verde, remediul pentru cancer şi boli cardiovasculare. Top 12 beneficii pentru organism

Andivele, bun vitaminizant și remineralizant

Andivele sunt un bun vitaminizant și remineralizant în alimentația copiilor, a convalescenților, a gravidelor și a persoanelor mai în vârstă.

Toate acestea sunt consecința conținutului ridicat de vitamine (A, C și cele din complexul B), dar și de săruri minerale (conțin fier, mangan, potasiu, fosfor, calciu). Este deosebit de important conținutul mare de potasiu, necesar echilibrului funcțional al organismului.

Manganul conținut de andive previne întârzierea creșterii la copii, scăderea rezistenței osoase la adulți și bătrâni, apariția malformațiilor scheletice și deteriorarea sistemului de reproducere.

Citește și Substanța miracol care susține sănătatea oaselor. Ce este și de unde o obținem

Adjuvant chiar și în tratamentul cancerului

Principiile active conținute de această legumă previn modificarea metabolismului glucidic și lipidic. Astfel, andivele reprezintă un aliment indicat diabeticilor (conținutul de glucide este aproape neglijabil), dar și celor predispuși la îngrășare, respectiv obezitate.

Andivele au efecte în atonii biliare, reglând tonusul musculaturii vezicii biliare. Ele oferă o protecție în plus persoanelor predispuse maladiilor biliare, stimulând secreția biliară și eliminarea ei în duoden.

Citește și Obezitatea, factor determinant în apariția cancerului. România, locul II în Europa la obezitate infantilă

Conținutul ridicat în apă (90%) face să contribuie activ în funcționarea sistemului renal.

Cercetări recente au confirmat și unele proprietăți citostatice ale andivelor. Ele împiedica înmulțirea celulelor – ceea ce le face utile în tratamentul cancerului, ca adjuvant.

Citește și Studiu: alimentele care “hrănesc” celulele canceroase

În ce mod consumăm andivele

Un fapt mai puțin cunoscut este acela că tehnica de cultivare a andivelor a fost descoperită accidental, abia în anul 1830, la Schaerbeek (Belgia). În prezent, cel mai mare cultivator de andive din lume este Franța, unde de altfel sunt foarte apreciate.

Calitățile gustative, dar și condițiile pretențioase de cultivare au făcut să fie socotită o legumă de lux, apreciată ca atare atât sub aspectul prețului, cât și sub aspectul pretențiilor culinare.

În țara noastră, deși s-au cultivat încă din perioada antebelică, andivele se aduc, ca și multe alte legume de altfel, din import.

Citește și Fructele și legumele de toamnă, o garanție pentru sănătate

Cel mai cunoscut mod de preparare a andivelor este salata. Având un gust ușor amărui (ceea ce le confirmă caracterul de aperitiv), andivele se țin înainte de preparare 15-20 minute într-un amestec de apă sărată cu oțet (2 linguri oțet la 1 litru de apă), după care se zvântă, se taie, se adaugă mărar (două legături la un kg legume) și se stropesc cu suc de lămâie și ulei de măsline.

Gurmanzii înlocuiesc uleiul cu smântână sau maioneză, ceea ce poate fi în avantajul gustului, dar rămâne sigur în dezavantajul aportului pentru sănătate, pe care îl așteptăm din partea generoasei legume.

Citește și Mâncatul este o artă. Cum se combină corect alimentele ca să nu avem probleme digestive.

 



Adauga un comentariu
Inchide
GDPR

medicaltv.ro folosește fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru.

Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege termenii de utilizare și politicile noastre.

Sunt de acord Alte optiuni
Cookie-urile de statistică îi ajută pe proprietarii unui site să înţeleagă modul în care vizitatorii interacţionează cu site-urile prin colectarea şi raportarea informaţiilor în mod anonim.
Cookie-urile de marketing sunt utilizate pentru a-i urmări pe utilizatori de la un site la altul. Intenţia este de a afişa anunţuri relevante şi antrenante pentru utilizatorii individuali, aşadar ele sunt foarte valoroase pentru agenţiile de puiblicitate şi părţile terţe care se ocupă de publicitate.
Obligatoriu - nu poate fi deselectat. Cookie-urile necesare ajută la a face un site utilizabil prin activarea funcţiilor de bază, precum navigarea în pagină şi accesul la zonele securizate de pe site. Site-ul nu poate funcţiona corespunzător fără aceste cookie-uri.